Érdekességek Hagyományaink

Könyvadomány Kárpátaljának

KMMI2016. június 16-án adta át egyesületünk Zubánics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet elnökének könyvadományunkat, amely tovább gazdagítja az intézmény könyvtárát, hozzájárulva ezzel az elcsatolt területeken élő honfitársaink anyanyelvének ápolásához, amely a nemzet megmaradásának záloga. Az adományozók között – a teljesség igénye nélkül – ott találjuk Benke László írót, költőt, a Hét Krajcár Kiadó vezetőjét, T. Ágoston László írót, újságírót, Szondi György költőt, műfordítót, szerkesztőt, a Napkút Kiadó vezetőjét, Csáji László Koppány költőt, írót, kulturális antropológust, Zonda Tamás költőt, akik első szóra kezdeményezésünk mellé álltak.
Ezúton is köszönetem fejezem ki feléjük a támogatásukért.

- Botz Domonkos -

A nagyhét a magyar népszokások tükrében

caravaggioA nagyböjt utolsó hete virágvasárnaptól húsvét vasárnapig a nagyhét.

Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának emlékére a húsvét előtti vasárnapot virágvasárnapnak nevezzük. Általánosan elterjedt szokás a nagymise előtti barkaszentelés, melyet a pap aztán kioszt a hívek között. ( Virágvasárnap elnevezése a római egyházban Dominicca palmarum 'pálma vasárnap', ezért mediterrán vidékeken ilyenkor pálmaágat vagy olajágat szentelnek. A pálmaszentelés szokása már a VII. században elterjedt volt Itáliában.) A megszentelt barkának gyógyító, rontásűző szerepet tulajdonítottak. Gyakorta leszúrták a földbe, azt tartva, hogy elűzi a férgeket.

Szent István napja

szentistv szoborÁllamalapító szent királyunk, István ünnepe augusztus 20. Évtizedeken keresztül elsősorban volt az alkotmány, másodsorban az új kenyér napja, Szent Istvánról csak elvétve esett szó. A rendszerváltozás óta ismét Szent István napjaként, legfőbb állami ünnepünkként üljük meg.

Rovás – Újraéledő jelek

A DUNA TV „Hagyaték” című műsorfolyamából...

Mit ünneplünk Pünkösdkor?

200px-folio_79r_-_pentecostesPünkösd napját, azaz a Szentlélek eljövetelét és egyben az egyház megalapítását a keresztény világ vasárnap, a húsvét utáni ötvenedik napon ünnepli. Ez alkalomból a keresztény egyházak országszerte ünnepi miséket, illetve istentiszteleteket tartanak. Pünkösdöt a keresztény egyház születésnapjának is tartják. Az evangélium szerint ugyanis Krisztus mennybemenetele után az apostolok, Mária és a legközelebbi tanítványok közösen ünnepeltek: Szent Péter prédikációját követően sokan megtértek, belőlük alakultak az első keresztény gyülekezetek.

A csíksomlyói búcsú

250px-Csíksomlyói_búcsú_1A csíksomlyói búcsú a magyar katolikus hívők által minden év pünkösdkor, több százezer résztvevő jelenlétében megtartott búcsú az erdélyi Csíksomlyó melletti Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregben.

1. oldal / 2

Első