Érdekességek Művészetek IRAK BUDAPESTEN

IRAK BUDAPESTEN

Bessam Faraj - karikatura onmagarol2011. november 25-én nyílt meg Budapesten az FF Galériában „Irak képekben – Hídverők” címmel az az iraki rendezvénysorozat, amely részét képezi a Napkelet Egyesület Ázsiát és az arab országokat bemutató programsorozatának.

Dzsibrail Bessam Faraj Magyarországon élő iraki karikaturista képei nem ismeretlenek az európai és a hazai közönség előtt, hiszen számtalan kiállítást tudhat maga mögött. Az ő műfaja az irónia, a groteszk művészete egy olyan kifejezési forma, ami mindenki számára érthető üzeneteket hordoz. Kivételes analizáló és lényeglátó képességeinek köszönhetően jelenik meg képeiben sajátos humora, világlátása és olykor éles kritikája, ami könyörtelenül mutat tükröt a mindenkori hatalomnak, és ad egyfajta útjelzőt az embereknek.
Vendég, vagy társkiállítóként vesz részt a tárlaton Lázár Zsuzsanna grafikusművész, aki sajátos látásmódjával mutat meg valamit az őt körülvevő világból, a mesék birodalmából.
A falakon mindenütt portrék, csendéletek, utcarészletek. Az útjelzőket pedig Bessam Faraj, az iraki Al Mada napilap munkatársa szúrta le.

A rendezvény iránti érdeklődést mi sem jelezte jobban, mint hogy megnyitón jelen volt Dr. Qasim Askar Hassan, az Iraki Köztársaság magyarországi nagykövete, a követség első titkára, Dr. Diyari Majeed, és Dr. Zahim Muslim, konzul, valamint a helyi művészeti élet reprezentánsai. A megnyitót követően nagyrabecsülése jeléül a nagykövet úr ajándékokat adott át az alkotóknak.

A kiállítás megtekinthető 2011. november 25-től 2011. december 09-ig.
Helyszín:
FF Galéria, 1183 Budapest, Teleki utca 26/B