Érdekességek Művészetek Elhullanak legjobbjaink - Opré Kálmánra emlékezve

Elhullanak legjobbjaink - Opré Kálmánra emlékezve

Opré Kálmán 1.Opré Kálmán
(Szeged, 1924. szeptember 9 – Vancouver, 2010. október 19)

Nappali szobám falát egy virág-csendélet akvarellje díszíti. A kép egy kicsit az Ő lényét tükrözi: sokszínű, könnyed, vidám, elegáns.

Kálmán Szegeden született, ott érettségizett, majd beiratkozott a a budapesti Műszaki Egyetemre. A háború alatt, mint gépészmérnök, a győri hadiüzemben, a Rába Gyárban dolgozott.

Opré 2.1944-ben, a háború szele Ausztriába, a Kufstein-i menekült táborba sodorta, ahol 1945 tavaszán a tábor francia megszállás alá került. Ő azonnal csatlakozott a francia megszálló alakulathoz, ahol 5 évig dolgozott. Majd 1949-ben, amikor feloszlatták a tábort, beszerezvén az emigrációs papírokat, Kanadába emigrált, mivel semmiképpen sem akart a szovjet csapatok által megszállt, kommunisták által irányított hazájába visszatérni. De a háború utáni szétbombázott, tönkretett, éhező Európa többi állama sem volt túl vonzó.

Akkoriban Kanadában nem sok választása volt egy emigránsnak. Minden bevándorlónak egy évig egy kijelölt helyen kellett dolgozni. Ő Ottawa mellé került egy vízerőmű építéséhez. Az év leteltével a vasútnál dolgozott. Így került el Vancouverbe, ahol azonnal bekapcsolódott a sportolásba, főleg a teniszezésbe és a síelésbe. Ekkor ismerte meg kanadai feleségét, Bettyt, akivel 1955-ben összeházasodtak. A házasságból 2 gyermekük, egy lány és a fiú született, akik 5 unokával és egy dédunokával ajándékozták meg.
Eleinte, mint grafikus dolgozott egy nyomdában, majd saját vállalkozásba kezdett, könyvek és lemezek kiadásával foglalkozott. Időközben kapcsolatba került a bányaiparral, ahol az illetékesek megbízták egy bányamúzeum, a North Vancouver-i Britannia Beach Museum of Mining tervezésével, ami a mai napig nagy turista attrakció.

Opré ill. 3.A művészettel való kapcsolat már gyermekkorában elkezdődött. Középiskolásként egyike volt azoknak a szerencséseknek, akik Aba-Novák Vilmos híres szegedi „Hősök Kapuja” c. freskóján dolgozhatott. Eképpen nyilatkozott életének e fontos mozzanatáról: „Képzőművészeti pályafutásom a szegedi Hősök Kapuja alatt kezdődött, amikor Aba-Novák Vilmos rajzait transzferáltuk a boltívekre. Szegedi kisdiák-korom egyéniségeinek és élményeinek köszönhetem azokat a megszámlálhatatlan csodákat, élvezeteket és örömöket, amelyekkel azóta is, mind a mai napig, az égész életemet nemesítő és gazdagító Művészet megáldott.”

Vancouverben és környékén, 1979 óta közel 50 kiállításon vett részt. 1989-től néhány évig szépművészetet és rajzot tanított North Vancouverben és West Vancouverben, felnőttek részére szervezett tanfolyamokon. Azonkívül 12 North Vancouver-i tájképet festett a város részére, melyekből egynéhány a városháza irodájit díszíti.

Opré 4.Alkotói munkásságáról eképpen nyilatkozott: „A vászonra vetett első ecsetnyom, valamint a papírra húzott első grafikai vonal a szépművészeti alkotás legizgalmasabb, és egyben a legjelentősebb pillanatát jelenti számomra. Legizgalmasabb, mert az üres felülettel való érintkezésből született első vonalak, teljesen öntudatlanul, ösztönösen képződnek. Legjelentősebb, mert vagy megsemmisítik az eddig még csak homályosan elképzelt képet, vagy a sikeres megoldást sejtetik. Ha a pszichém sikert érez, rábízom, vezesse tovább a kezemet... És amikor úgy érzem, hogy a forma elegáns, amikor a kevés többet mond, mint a sok, akkor azt merem remélni, hogy a helyes úton haladok.”

Azonban magyar gyökereit sem felejtette el.
Az 1956-os Forradalom 50. évfordulóján a Vancouveri Magyar Kulturális Egyesület egy magyar és egy angol nyelvű megemlékezést rendezett, melyeknek keretében bemutatásra került Kálmán által összeállított „EMLÉKEZÉS A FORRADALOMRA – REMEMBER 1956” fotó és dokumentumfilm, aminek angol kísérő szövegét Ő írta. Ez alkalomra készítette a megkapó tusrajzot a „Pesti srácról” (ami az alábbi angol szövegen belül látható).

Csak a teste hagyott el bennünket – művészete és emléke örökké élni fog.

Kossuth Éva
Vancouver