Betűméret
Érdekességek Népek – helyek – országok Loszár, a Tibeti Újév

Loszár, a Tibeti Újév

losarMinden tibeti barátunknak és az ő barátaiknak is boldog, szerencsés Loszárt kívánunk!
(2015. február 19. tibeti számítás szerint 2142 február 19. a Fa-Birka éve)

A világon mindenhol, a népek saját hagyományaiknak megfelelően ünnepelik az új esztendő eljövetelét. Ez nem mindenhol esik egybe -, különösen keleten nem - a keresztény világ új esztendejének kezdetével, ami január 1-re esik.

A tibeti Újév ünneplése 15 napig tart és az új év kezdete nem feltétlenül ugyanarra a napra esik, hanem változó időpontban kezdődik, a holdállástól függően. Emellett a keleti új év valamilyen keleti állatövi jegyhez és egy elemhez is kapcsolódik, ami ugyancsak különböző Kínában, Tibetben és Japánban.  

A tibeti emberek számára, akár a tibeti kultúrkör területén, akár az indiai Dharamszalában, vagy netán nyugaton menekültként élnek, a tibeti Újév megünneplése fontos és jelentős ünnep. Az új esztendő kezdete és annak megünneplése gyakran egybeesik, de nem minden esetben a kínai új év időszakával, ami nem csak egy rövid ünnep, hanem egy több mint kéthetes ünnepségsorozat is.

losar pageantA új év ünneplésének eredete az ősi Tibetbe, még a buddhizmus megjelenésének előtti időszakra nyúlik vissza. Ebben az időben a bön hagyomány, ez a részben samanisztikus - vallás  volt az uralkodó szellemiség Tibetben. Ebben a tradícióban sok rituáléval és áldozati ünneppel kellett kiengesztelni a helyi és területi  szellemeket és isteneket azért, hogy a szellemlények ne gördítsenek akadályokat a jó termés növekedése elé és a jó időjárás eljöveteléhez  a következő évben. A hangsúly a következő évre szóló tisztítószertatásokon volt.

Az Újév időszakában a tibeti kolostoraiban bonyolult rituálékat vezetnek le, mantrákat recitálnak és szimbolikus cselekedet végeznek beleértve a szakrális csam táncot, amikor maszkot, álarcot és díszes ruházatot viselnek a lámák és a szerzetesek lejátszva a jó és rossz harcát, valamint a táncok mozdulataival megerősítik a hívő élet erényeit. A templomok védőistenségeinek ebben az időben külön felajánlásokat tesznek és az egyszerű emberek házaiban tisztítószertartásokat végeznek beleértve a ruháikat és egyéb használati tárgyikat is, hogy felkészültek legyenek az új esztendőben.

Az első hónap első napján az új év kezdetén a kolostorokban és a háztartásokban korán kelnek, hogy felajánlásokat tegyenek a közeli források szellemeinek, hogy védelmezzék az embereket a falakon kívül és belül.

A tibeti családok számára a tibeti új év első napja egyszerű közös étkezéssel kezdődik, ami a jak-vajas teát (chaj), sült árpát (campa) és tibeti kenyeret (timo) tartalmaz. Ez az első nap a legfontosabb az ünnepi sorozatban, mert ilyenkor, erre az alkalomra a család újra találkozik, megélve az egységet, összetartozást, békét és a harmóniát. Ez alkalommal mindenki új vagy tiszta ruhát visel és szerencsére gyakran népviseletben jelennek meg.

Az első napon gyakran, a helyiek meglátogatják a közeli kolostorokat, amikben nehézkes tömjén és könnyű boróka illata lengedezik és kívül imazászlókat (lungta) fúj a szél szerteszórva a dharma mantráit és a jószerencse kívánságait. Gyakran körbe látogatják a közeli kolostorokat, mindenhol megtéve a felajánlásokat. Csakúgy, mint minden családi és vallási fesztivál a Loszár is közösségi esemény. A második napon az emberek kimennek a szabadba, hogy köszöntsék a szomszédokat, ismerősöket és hogy ajándékokat vigyenek köszönetképpen azoknak, akik segítettek nekik az elmúlt évben.

Az első napokon a családok gyakran különleges, ritka finomságokat fogyasztanak, élvezik az együttlétet speciális ételek és italok társaságában. Esténként közösen énekelnek, táncolnak valamint árpa (csang) sört is fogyasztanak nem kis mennyiségben.

Ha mint vendég veszünk részt egy tibeti új évi ünnepségen, legelőször is hozzunk magunkkal némi, akár csekély ajándékot a házigazdáknak. Találkozáskor mindenképpen  tibeti szokás szerint üdvözöljük a házigazdát és a vendégeket. Tashi Delek tibeti kifejezés és jelentése nagyjából a következő; Jó szerencsét, Isten hozott. A baráti, szívélyes összejövetelen teljes mértékben vegyünk részt a közös ünneplésben, énekeljünk, táncoljunk közösen a háziakkal és akár saját hagyományunk gyöngyszemeit is bemutathatjuk nekik, így köszöntve a Tibeti Újévet. Aktívan vegyünk részt az ünneplésben, amiért nagyon hálásak lesznek a tibetiek.

Forrás: http://www.tibet.hu/epocha-reszletek/loszar-2015-2142

szilajcsiko
arkad
szozat
hunhirlogo
szekelypajzs
kurultajbanner_125_125px
gyepugif_3
csikiszekelymuzeum
lakiteleknepfoiskola