Érdekességek Népek – helyek – országok Maaloula – az arámi nyelv utolsó bástyája

Maaloula – az arámi nyelv utolsó bástyája

malulaMiközben lépten, nyomon tapasztalhatjuk múltunk, történelmünk, kultúránk hordozójának, anyanyelvünknek a rombolását, addig Maaloulában, egy Damaszkusztól alig hatvan kilométerre, északkeletre fekvő parányi településen az ott lakók még ma is beszélik az arámit, őseik nyelvét, amely még Krisztus idejéből maradt rájuk.

Etimológiai vonatkozásában az arámi szó az „arameus” rövidített változata, mely jelentése szerint az anya fogalmának hordozója. Minden bizonnyal ez a nyelvi örökség némiben eltérhet a kétezer évvel ezelőttitől, hiszen az arab befolyásnak ebben is érvényesülnie kellett, de ezt csak a nyelv jeles ismerői hivatottak megerősíteni. Bár a családokon belül arabul beszélnek, a fiatalok gyorsan asszimilálódnak a rájuk szabaduló virtuális világhoz, ami előbb-utóbb a nyelv elsorvadásához vezethet.

malula2Komoly terhet vett a nyakába a kormány akkor, amikor felvállalta és lehetővé tette az iskolákban az arámi nyelv oktatását, hiszen az országban számtalan kisebbség él, akik szintén jogot formálhattak volna anyanyelvük oktatására. A Szíriával szomszédos Törökország délkeleti részén található Tur Abdin – jelentése szerint Isten szolgáinak hegye – vidékén még él a nyelv, bár jobbára már csak az Istentiszteleteken használják.

A keresztény hívők a vallás üldöztetése miatt tömegesen menekültek el az országból, sokan hátrahagyták otthonaikat, helyüket átvették a muszlimok és ezzel a népesség aránya fokozatosan megváltozott. A sziklakatlanban fekvő település lakói nem csak vallásukban, nyelvükben határolódnak el egymástól, hanem térben is. A keresztények a hegyoldalakat népesítették be, míg az iszlámhívők pedig települést övező katlant tekintették a sajátjuknak.

Az arámi nyelvet az UNESCO „annak kihalása miatt” veszélyeztetett nyelvnek minősítette. Talán még nem késő...

- B. D. -